четвер, 15 жовтня 2015 р.

НАЙДИВОВИЖНІШІ ФРУКТИ



Важко уявити наше повсякденне життя без головних джерел вітамінів – яблук, груш, апельсинів, мандаринів, лимонів, персиків, слив, кавунів, динь та інших менш популярних фруктів або ягід. Але іноді так хочеться спробувати щось незвичайне, відкрити для себе нові смаки. Колись були екзотикою банани – зараз же вони продаються в кожному супермаркеті. А от представлені нижче фрукти ви рідко зустрінете в звичайному магазині, нехай їх і не можна назвати рідкістю в світі. Частина з них навіть є символами країн, де їх найбільше люблять.


ЛІЧІ


Найпопулярніший фрукт південно-східної Азії. Плоди лічі - це плоди вічнозеленого дерева, яке досягає у висоту 20-30, які використовують в їжу в свіжому вигляді, готують з них різні солодкі страви (желе, морозиво), роблять традиційне китайське вино.


ТАМАРИНД
Дерево вічнозелене і може досягати у висоту 20 метрів. М’якоть плоду використовується в якості спеції в азійських та латиноамериканської кухні. Вона також є важливим інгредієнтом популярних у Великобританії Вустерського соусу і фруктового соусу HP.

ПСІДІУМ
Псідіум (кавун). Плоди кавуна широко використовуються в харчуванні (желе, джеми, соки) та виготовлення алкогольних напоїв. Популярний в Північній і Південній Америках, Азії, Океанії. 

ПІТАЇ
Драконів фрукт має свою незвичайну легенду походження. Кажуть, що в перший раз його побачили, коли вбили дракона. Перед смертю він вивергнув зі своєї пащі вже не стовп вогню, а цей плід. Чомусь вважалося, що розташовувався він в тілі дракона біля основи хвоста, що й надавало цього м’яса надзвичайно ніжний смак. Ще існує чутка, що саме смак цього м’яса і пристрасть до нього людей і послужили приводом для винищення драконів, ну, звичайно, якщо не вважати ті утрати, які вони наносили селищам.
Насправді ж все набагато простіше. Драконів фрукт ще називають пітаї або пітахайї. Росте він на кактусі. Широко поширений і існують навіть плантації, на яких культивують даний плід в Ізраїлі, Центральній і Південній Америці, В’єтнамі та Мексиці. У кожному плоді їсти насіння, і, як і у ківі, вони їстівні та чорні. Пітаї (драконячий фрукт). Для приготування пітаї до вживання вона зазвичай розрізається вертикально на дві половинки. Після цього можна розрізати ці половинки на часточки (подібно до того, як нарізають диню), або вичерпати м’якоть ложкою.

МАРАКУЙЯ

Маракуйя (пасіфлора, пешнфрут, плід пристрасті). Кисло-солодкий сік плодів маракуї має високі тонізуючі властивості (зазвичай змішується з апельсиновим соком, додається в йогурти тощо), а також використовується у фармацевтиці та косметології.


ДЖЕКФРУТ

Джекфрут (хлібний плід). Це найбільші їстівні плоди, що ростуть на деревах: довжиною 20-90 см і діаметром до 20 см, важать до 34 кг.


АЦЕРОЛА

Ацерола (барбадоська вишня). Плоди барбадоської вишні їстівні у свіжому і сушеному вигляді. Вони часто додаються у фруктові салати. З них виготовляють сиропи, джеми, желе та інші консерви. Ці плоди надзвичайно багаті вітаміном C.

САПОДІЛЛА


Саподілла (чику, ахра). Стиглі плоди саподиллы їстівні у свіжому вигляді. Їх гасять з лаймовим соком і імбиром, кладуть в пироги, зброджують у вино. Саподилловое дерево вирощується також для отримання молочного соку – латексу.



ПАПАЙЯ


Зазвичай її їдять в сирому вигляді, без шкірки і насіння. Нестиглі плоди тушкуються, а також використовуються при приготуванні каррі і салатів. У деяких країнах плоди папайї запікають на вогні, від чого від фрукта починає виходити запах хліба.


ПУРПУРНИЙ  МОМБІН
Пурпурний момбин (спондіас, мексиканська зливу). Плоди момбина їдять в сирому вигляді і використовують для консервування. Відвар з кори використовують для лікування діареї і метеоризму.


Немає коментарів:

Дописати коментар